Publicerad den

Mandelmanns får kaniner

Jag älskar serien om Gustav och Marie Mandelsmanns liv på den egna gård och tycker att det är ett riktigt mysprogram. En del saker får man ta med en nya salt förstås och eftersom de i kvällens säsongpremiär tydligen får kaniner vill jag rätta till en del saker.

För det första är det fantastiskt kul att de i ett så stort program med många tittare faktiskt tar med kaniner som köttdjur! All reklam är bra reklam sägs det ju och ju mer kaninkött ses i media desto fler får upp ögonen för det. Idag la TV4 ut ett klipp från kvällens program som visar när Mandelmann får kaniner från uppfödaren och jag, samt en del andra kaninuppfödare, vill peka ut några saker som Gustav säger i det här klippet. Vi människor är benägna att överdriva saker och ting när vi pratar men om det som sägs här är vad han faktiskt tror så bör paret Mandelmann snabbt ha insett att kaniner inte riktigt är så enkla att föda upp.

“de äter liksom ingenting tycker man. Gräs och vatten och sol. Så växer de jättesnabbt”

Kaniner är fantastiska grovfoderomvandlare! De klarar sig långt på gräs och hö men om de ska växa snabbt till en vettig vikt för någorlunda slaktvikt så räcker enbart gräs/hö inte till. Ett bra exempel är Gotlandskaniner, det är en “lantras” som växer fint på lite mat. De blir tom feta om de får tillskott av kraftfoder eller liknande. Men, de växer förskräckligt långsamt så om du inte har tillgång till eget grovfoder året runt utan måste köpa in det så blir det ett väldigt dyrt kött i slutändan. I köttuppfödning slaktas kaninerna vanligen vid 16 veckors ålder men även vid 12 eller 14 veckor förekommer. En kanin som föds upp på enbart grovfoder och föds tidigt på våren är ofta inte slaktklar förrän framåt senhösten/vintern.

Släpp för allt i världen inte ut kaniner på fritt grönbete om de inte är vana vid det! Kaniner har känsliga magar, somliga mer än andra, så alla foderombyten måste ske gradvis under en längre tid. De kaniner Mandelmann får kanske redan är tillvanda men det vet vi inte enbart baserat på det tillhandahållna klippet.

“och sen förökar de sig jättesnabbt, av en eller två kaniner blir det flera hundra på en sommar”

Jag tror att de flesta vet att man inte kan få fler kaniner av en kanin. Låt oss räkna på vad två och tre kaniner kan prestera under en sommar. Det verkar ju som att Mandelmanns fick en hane och två honor.

Kaniner får ungar ca 30 dagar efter parning så på så sätt går det fort. En hona kan bli omparad direkt när ungarna är födda vilket gör att när de första ungarna är ca fyra veckor så får honan nya ungar. Om hanen får gå med honorna hela tiden så är det också det som kommer ske. Det rekommenderas att hanen ska gå med honorna i max en vecka åt gången vid parning just för att omparning inte ska ske. Har de inte väldigt stora ytor att röra sig på bör hanar och honor inte gå i samma hägn alls utan uppsyn för annars riskerar hanen livet när honorna tröttnar och skadar eller t.o.m. har ihjäl honom.

De första ungarna kan klara sig på egen hand men de diar vanligen i sex veckor och efter de tre-fyra första veckorna börjar de vänja sig vid vanlig mat. Ni minns kanske vad jag skrev ovan om snabba foderombyten? Om ungarna vid fyra veckor inte får dia mer måste de direkt ställa om till annan föda vilket kan sabba magen rejält. Diarré är en inte helt ovanlig förekomst hos ungar vid avvänjning och även en inte helt ovanlig dödsorsak. Om de mot förmodan får fortsätta dia så kanske de nya ungarna får sätta livet till för att de inte kommer åt att dia. Får första och andra kullen dia tillsammans kommer mjölken inte räcka i lagom mängd och ungarna blir klena och kommer ha svårt att hämta upp detta senare i livet samt att de kommer ha ett sämre immunförsvar.

Ofta räknar man på åtta ungar per kull men mer realistiskt är sex eller sju. Kaniner kan få betydligt större kullar men i medel är sju en vettig siffra att förhålla sig till. Ungarna ska ju inte bara vara många, de ska växa bra också. Kvalitet framför kvantitet! Men ok, vi räknar på tio ungar per kull.

Hur lång är då en sommar? Vi kan säga maj till augusti för att få en tidsperiod att räkna på.

Om det föds en kull i början av varje månad så blir det fyra kullar per hona och sommar. Jag vill dock påpeka att detta är det mest extrema av uppfödning och även om du mot alla odds lyckas få ut fyra kullar ur en hona på lika många månader så lär hon själv vara redo för grytan i september, om inte förr. Konventionell uppfödning tar som mest fem kullar per hona och år (!) och även då räcker honan oftast knappt två år. Bland de svenska kaninproducenterna så är det tre eller fyra kullar per hona och år som gäller så att hon får vila emellanåt.

Så uträkningen torde se ut på detta vis i det mest extrema fallet:

En hona: 4 kullar * 10 ungar/kull = 40 ungar på en sommar

Två honor: 40 * 2 = 80 ungar på en sommar

Inga hundratals kaniner per sommar alltså och vanligen vad som förväntas på ett helt år av honorna. Till slut så ska ungarna delas upp i honor och hanar vid tolv veckors ålder eftersom de kan bli könsmogna vid den åldern (vanligen ett antal veckor senare) men deras kroppar är inte redo för att producera nya kaniner förrän de är över halvåret gamla men snarare mer åt åtta månader beroende på ras. Att sätta ihop kaniner från olika kullar måste också göras försiktigt och under övervakning av en mängd olika anledningar. Så innan ni skaffar kaniner och börjar para dem hej vilt: har ni rätt kunskap och tillräckligt med plats?!

Ni kan alltid fråga oss om ni är osäkra eller behöver tips och råd!

Klippet kan ni se här:

https://www.tv4play.se/program/mandelmanns-gård/3950675