Publicerad

Studiebesök

Vi tar emot enskilda personer eller grupper för besök där vi visar vår verksamhet och pratar om kaniner vad gäller uppfödning, produktion och slakt men även om utställning. I samband med besöket får ni informationshäften och har möjlighet att köpa extra material, foder och böcker till ett förmånligt pris.

Kostnad för studiebesök
1-4 personer, 700 kr
5-8 personer, 1000 kr
Kontakta oss om ni är ett större sällskap.

Medlemmar i Sveriges kaninproducenter och Sveriges kaninavelsföreningars riksförbund har 50 % rabatt på studiebesöken. Samtliga personer i gruppen måste vara medlemmar för att rabatten ska gälla.

Publicerad

Gott nytt år

Igår fick vi tag i ännu en Stora silverhona, svart, från Finland men från en annan uppfödare än den vi kommer köpa tre andra kaniner av. Även denna hona kommer levereras till LU i Borlänge i februari men hon kommer inte att ställas ut eftersom anmälan stängde för två dagar sedan. Nu börjar våra tänkta avelsgrupper att ta form på allvar men det saknas fortfarande två hanar för att vara komplett. Idealt sett skulle vi behöva ytterligare tio individer, fem av varje kön, men det går att komplettera med sedan. Skynda långsamt är det bästa just nu då vi ännu inte har hur mycket plats som helst och har man 20 avelsdjur eller fler så krävs en förprövning från Länsstyrelsen. Det är dock ett projekt för nästa år.

Så till sist vill vi önska er alla ett hjärtligt gott nytt år!

Publicerad

Anmälan till LU 2018 och importer från Finland

Nu är anmälan till LU äntligen inskickad, som vanligt i sista stunden. Det här med att välja ut vilka djur som ska följa med på en utställning tycker vi är svårt men så har vi nyss börjat med utställningar. Vad som är viktigt att komma ihåg är att på utställningar görs exteriöra bedömningar, alltså enbart hur kaninen ser ut och hur väl den stämmer överens med Nordisk Kaninstandard. Som uppfödare av produktionsdjur tittar vi ju en del på andra egenskaper och ibland stämmer de inte så väl överens med standarden.

Vi har i alla fall valt ut sju kaniner: tre Rex, en Alaska och tre Stora Silver. Sedan har vi även anmält tre stycken Stora silver, två svarta honor och en viltgrå hane, som också kommer ställas ut i vårt namn. Dessa kommer vi köpa från en uppfödare i Finland som också kommer att åka till LU i Borlänge. Det ska bli kul med nya djur och spännande med en viltgrå individ! Så tio kaniner kommer vi ställa varav en Rex är till salu.

Publicerad

Ett steg närmare stallet

Vi är så glada att kunna meddela att vi nu har beviljats startstöd från Länsstyrelsen i Västra Götaland vilket gör att vi kan fortsätta att utöka vår verksamhet med ett ordentligt stall. Den nya byggnaden kommer att ge oss möjlighet att öka vår besättning med 300 %! Det finns en otroligt stor efterfrågan på kaninkött men tyvärr alldeles för dålig tillgång till svenskt kött. Det gör det hela ännu roligare att vi framöver kan möta efterfrågan.

Publicerad Lämna en kommentar

Presentförslag till jul

Snart är det jul och kanske letar ni efter den där lilla presenten som skulle passa perfekt för en eller flera av era nära eller kära. Vi har allt för  de som är intresserade av kaniner, matlagning eller hantverk i alla prisklasser!

Pannband för de där lagom kyliga dagarna, 50 kr
Mugg “Sveriges kaninproducenter”, 100 kr
Kokboken “9 kaninrecept”, 130 kr
Accessoar/nyckelring av kaninsvans, 80 kr 
Tavla med styckningsdetaljer
– A4, 150 kr
– A3, 240 kr
Kaninskinn för egen beredning, 30 kr/st
Handbok i skinnberedning med fokus på kanin, 30 kr
Beredningspaket: handbok samt tre kaninskinn, 100 kr

Beställningsvaror
Mössa med kaninöron, sys i följsam jersey efter dina önskemål. Välj storlek och färg efter eget behag. Längre eller kortare öron? Det löser vi såklart!
Måste beställas senast lördag 15 december kl. 12:00. 150 kr/st i utförande liknande bilden, extra kostnad kan tillkomma beroende på önskemål om viss dekoration. Halva kostnaden ska betalas i förskott.

Leverans sker till Skene onsdag 19/12 kl 18:00-18:30 i samband med utlämningen av REKO-ring på MMs parkering. Därefter hämtas de hos oss i Tostared enligt överenskommelse. Alla presenter kan fås inslagna mot ett tillägg på 15 kr per paket.

Publicerad

RHD, kaningulsot

Kaningulsot har historiskt sett oftast förekommit på våren samt hållit sig till en mindre del av landet där det förekommer vildkaniner. Sjukdomen sprider sig dock nu över större delar av landet och påvisas under en längre tid på året. Då många kaninbesättningar har drabbats och nästintill ödelagts i år vill vi gärna informera om sjukdomen och dess följder.

RHD är en förkortning för Rabbit hemorrhagic disease som orsakas av två olika virus: RHDV och RHDV2. Det första viruset drabbar enbart kaniner medan det andra, muterade, viruset även drabbar vissa hararter. Sjukdomen är mycket smittsam och är nästan uteslutande dödlig. De olika virusen skiljer något i sjukdomsbild men ofta ses plötsliga dödsfall utan föregående symtom.

Smittspridning sker mycket lätt från vild- till tamkaniner, via insekter, smittad utrustning mm. Det kan räcka med att lite avföring, blod, saliv och dylikt från en smittad individ kommer i kontakt med en person eller ett djur/föremål som sedan vistas i en kaningård för att hela eller större delarna av besättningen dör kort därpå.

Det finns indikationer på att viruset kan vara smittförande upp till tre månader utanför sitt värddjur. Därför kan det vara klokt att inte ge kaninerna nyslaget hö eller halm utan att vänta åtminstone tre månader efter att det har bärgats.

Vad kan man då göra i förebyggande syfte? Det går inte att skydda sig till 100 % men hygien är A och O i sammanhanget. Här är några tips:

  • Rengör burar och redskap med Virkon
  • Förekomsten av flugor och andra insekter kan minskas genom att använda Stalosan i burarna
  • Använd rena kläder och skor när du är hos kaninerna
  • Diskhandskar är lätta att göra rena, använd olika par för olika ändamål
  • Besökare bör använda skoskydd
  • Sätt nya kaniner i karantän, minst fyra veckor

Mer om RVHD kan läsas här på SVAs hemsida.

Publicerad

Facebook och Instagram

Ni har väl inte missat att vi finns på Facebook och Instagram?

På vår Facebooksida, Jegeråsen avelscenter, så skriver vi enbart om kaninerna och det som hör därtill.

På Instagram hittar ni oss under namnet Jegerasen. Där lägger vi upp bilder på allt från kaniner och höns till våra odlingar och bakverk som Frida skapar i köket. Nu har vi över 100 följare vilket vi tycker är oerhört roligt!

Publicerad Lämna en kommentar

Förbeställ sommarens foder

Passa på att förbeställa hela sommarens och höstens kraftfoderbehov till dina kaniner. Om du förbokar Rabbfor hos oss senast 20 mars så betalar du endast 135 kr/20 kg säck, ordinarie pris 150 kr/säck. Granngården och andra butiker som säljer Rabbfor tar 169 kr/säck eller mer!

Rabbfor är det enda svenska fodret för produktionskaniner men fungerar även bra för aktiva sällskapskaniner.

Publicerad

Utbyggnad pågår!

Nu händer det saker vill vi lova!

Intresset för kaniner som produktionsdjur växer lavinartat och vi gör allt vi kan för att möta efterfrågan. Vi uppdaterar hemsidan nästan dagligen för att utöka informationen till er så om ni tycker att det saknas text på en del sidor så kan det vara så att vi helt enkelt inte har hunnit med just den biten ännu. Ni får dock gärna kontakta oss för att påpeka att ni saknar en viss del så ska vi prioritera era önskemål.

En nyhet är att vi har satt ihop olika avelspaket för att ni lättare ska komma igång med er egna produktion. Vad de består av kan ni läsa mer om på sidan om Livdjur. Självklart har vi kvar enskilda djur till försäljning för produktion, utställning såväl som sällskap.

Ansökan om startbidrag från Länsstyrelsen för att bygga ett stort kaninstall är inskickad och vi hoppas att den ska behandlas så fort det bara går. Vår kontakt med Länsstyrelsen har dock låtit meddela att de ligger efter men jobbar så fort de kan på att komma ikapp. Förutom startbidraget ska vi även ansöka om förprövning för stallet. Denna ansökan var så gott som klar med undantag av ett par ritningar. Denna kommer vi dock delvis behöva skriva om då vi insett att vi inte kan vänta på att få klart ett stall. Så vi kommer skicka in ännu en förprövning om att utöka djurantalet genom att ha utomhusburar och hägn. Spännande tider helt enkelt, häng med här och på Instagram (jegerasen) för att få uppdateringar om hur det går.

Publicerad

Mandelmanns får kaniner

Jag älskar serien om Gustav och Marie Mandelsmanns liv på den egna gård och tycker att det är ett riktigt mysprogram. En del saker får man ta med en nya salt förstås och eftersom de i kvällens säsongpremiär tydligen får kaniner vill jag rätta till en del saker.

För det första är det fantastiskt kul att de i ett så stort program med många tittare faktiskt tar med kaniner som köttdjur! All reklam är bra reklam sägs det ju och ju mer kaninkött ses i media desto fler får upp ögonen för det. Idag la TV4 ut ett klipp från kvällens program som visar när Mandelmann får kaniner från uppfödaren och jag, samt en del andra kaninuppfödare, vill peka ut några saker som Gustav säger i det här klippet. Vi människor är benägna att överdriva saker och ting när vi pratar men om det som sägs här är vad han faktiskt tror så bör paret Mandelmann snabbt ha insett att kaniner inte riktigt är så enkla att föda upp.

“de äter liksom ingenting tycker man. Gräs och vatten och sol. Så växer de jättesnabbt”

Kaniner är fantastiska grovfoderomvandlare! De klarar sig långt på gräs och hö men om de ska växa snabbt till en vettig vikt för någorlunda slaktvikt så räcker enbart gräs/hö inte till. Ett bra exempel är Gotlandskaniner, det är en “lantras” som växer fint på lite mat. De blir tom feta om de får tillskott av kraftfoder eller liknande. Men, de växer förskräckligt långsamt så om du inte har tillgång till eget grovfoder året runt utan måste köpa in det så blir det ett väldigt dyrt kött i slutändan. I köttuppfödning slaktas kaninerna vanligen vid 16 veckors ålder men även vid 12 eller 14 veckor förekommer. En kanin som föds upp på enbart grovfoder och föds tidigt på våren är ofta inte slaktklar förrän framåt senhösten/vintern.

Släpp för allt i världen inte ut kaniner på fritt grönbete om de inte är vana vid det! Kaniner har känsliga magar, somliga mer än andra, så alla foderombyten måste ske gradvis under en längre tid. De kaniner Mandelmann får kanske redan är tillvanda men det vet vi inte enbart baserat på det tillhandahållna klippet.

“och sen förökar de sig jättesnabbt, av en eller två kaniner blir det flera hundra på en sommar”

Jag tror att de flesta vet att man inte kan få fler kaniner av en kanin. Låt oss räkna på vad två och tre kaniner kan prestera under en sommar. Det verkar ju som att Mandelmanns fick en hane och två honor.

Kaniner får ungar ca 30 dagar efter parning så på så sätt går det fort. En hona kan bli omparad direkt när ungarna är födda vilket gör att när de första ungarna är ca fyra veckor så får honan nya ungar. Om hanen får gå med honorna hela tiden så är det också det som kommer ske. Det rekommenderas att hanen ska gå med honorna i max en vecka åt gången vid parning just för att omparning inte ska ske. Har de inte väldigt stora ytor att röra sig på bör hanar och honor inte gå i samma hägn alls utan uppsyn för annars riskerar hanen livet när honorna tröttnar och skadar eller t.o.m. har ihjäl honom.

De första ungarna kan klara sig på egen hand men de diar vanligen i sex veckor och efter de tre-fyra första veckorna börjar de vänja sig vid vanlig mat. Ni minns kanske vad jag skrev ovan om snabba foderombyten? Om ungarna vid fyra veckor inte får dia mer måste de direkt ställa om till annan föda vilket kan sabba magen rejält. Diarré är en inte helt ovanlig förekomst hos ungar vid avvänjning och även en inte helt ovanlig dödsorsak. Om de mot förmodan får fortsätta dia så kanske de nya ungarna får sätta livet till för att de inte kommer åt att dia. Får första och andra kullen dia tillsammans kommer mjölken inte räcka i lagom mängd och ungarna blir klena och kommer ha svårt att hämta upp detta senare i livet samt att de kommer ha ett sämre immunförsvar.

Ofta räknar man på åtta ungar per kull men mer realistiskt är sex eller sju. Kaniner kan få betydligt större kullar men i medel är sju en vettig siffra att förhålla sig till. Ungarna ska ju inte bara vara många, de ska växa bra också. Kvalitet framför kvantitet! Men ok, vi räknar på tio ungar per kull.

Hur lång är då en sommar? Vi kan säga maj till augusti för att få en tidsperiod att räkna på.

Om det föds en kull i början av varje månad så blir det fyra kullar per hona och sommar. Jag vill dock påpeka att detta är det mest extrema av uppfödning och även om du mot alla odds lyckas få ut fyra kullar ur en hona på lika många månader så lär hon själv vara redo för grytan i september, om inte förr. Konventionell uppfödning tar som mest fem kullar per hona och år (!) och även då räcker honan oftast knappt två år. Bland de svenska kaninproducenterna så är det tre eller fyra kullar per hona och år som gäller så att hon får vila emellanåt.

Så uträkningen torde se ut på detta vis i det mest extrema fallet:

En hona: 4 kullar * 10 ungar/kull = 40 ungar på en sommar

Två honor: 40 * 2 = 80 ungar på en sommar

Inga hundratals kaniner per sommar alltså och vanligen vad som förväntas på ett helt år av honorna. Till slut så ska ungarna delas upp i honor och hanar vid tolv veckors ålder eftersom de kan bli könsmogna vid den åldern (vanligen ett antal veckor senare) men deras kroppar är inte redo för att producera nya kaniner förrän de är över halvåret gamla men snarare mer åt åtta månader beroende på ras. Att sätta ihop kaniner från olika kullar måste också göras försiktigt och under övervakning av en mängd olika anledningar. Så innan ni skaffar kaniner och börjar para dem hej vilt: har ni rätt kunskap och tillräckligt med plats?!

Ni kan alltid fråga oss om ni är osäkra eller behöver tips och råd!

Klippet kan ni se här:

https://www.tv4play.se/program/mandelmanns-gård/3950675