Skaffa kanin

Innan man införskaffar en eller flera kaniner finns det en rad saker att tänka på. Här nedan följer en del frågor att ta ställning till innan ni börjar kolla på kaninannonser.

Vad ska ni ha kaninen till?

Kaniner är inte bara ett gulligt husdjur, det är ett aktivt djur som kräver god omvårdnad och tillsyn. Kaniner kan bli uppåt tio år gamla, var därför säker på att kaniner verkligen är något för er och att ni inte tröttnar efter ett år när den söta ungen har växt upp till en vuxen individ. Ett alternativ är att hyra en eller flera kaniner, vanligen över sommaren, för att testa om det är ett djur som passar er. På så sätt märker ni även fort om någon i familjen är allergisk utan att ha bundit er till ett djur.

Kaniner är en levande hobby. De är fantastiska sällskapsdjur som inte sällan lär sig att gå lösa i hemmet med övriga familjemedlemmar eller i sele och koppel om man vill promenera utomhus. Har man en raskanin (med stamtavla) kan man även ställa ut sin kanin på någon av alla de utställningar som anordnas runt om i Sverige varje år. För detta krävs medlemskap i Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund.

Det finns även många som tävlar i kaninhoppning. Kaninen behöver inte vara rasren utan även så kallade kelkaniner får vara med och tävla. Läs mer om kaninhoppning på Sveriges Kaninhoppares Riksförbund.

Ännu ett område att vara aktiv med kaniner är för produktion, antingen för familjens egna behov eller i lite större skala för försäljning till allmänheten. Det gäller ull såväl som skinn och kött. För de olika produktionsgrenarna rekommenderas vidare läsning hos Sveriges Kaninproducenter samt Angoraföreningen.

Vilken ras?

Oavsett om du väljer att ha dina kaniner till sällskap, hoppning, utställning eller produktion måste du till slut välja vilken kanin du ska ha. Det finns 67 godkända raser i den Nordiska standarden och många korsningar dem emellan. Alla har sina olika egenskaper så läs på ordentligt om deras karaktär och behov innan ni bestämmer er för ras. Det går t.ex. inte att köpa en angora utan att lära sig att klippa ullen då detta måste göras var tredje månad för att kaninen inte ska lida och till slut dö. Tänk även på att kaniner är så kallade “nattdjur”. De är mest aktiva i gryning och skymning samt en del under natten medan de mest sitter och sover på dagen.

Oavsett om ni väljer en rasren kanin med stamtavla eller en kelkanin ska ni köpa kaninen av en seriös uppfödare. Ta reda på så mycket ni kan om uppfödaren, om något verkar konstigt så välj en annan uppfödare! Vi avråder å det starkaste att köpa kanin i en djuraffär för ni kommer aldrig att få veta vad det är ni köper.

Hur ska kaninen bo?

Boende först, sen kaninen! Det duger inte att införskaffa buren samtidigt som du hämtar din nya kamrat. Buren ska vara klar och iordninggjord innan kaninen flyttar hem. Fundera också på om den ska bo inomhus eller ute. Merparten av de “kaninburar” som säljs i djuraffärer har inte godkända mått utom möjligen för de allra minsta kaninraserna. Kontrollera därför måtten noga och jämför med de måttbestämmelser som finns. Tänk också på att de lagstadgade måtten är minimimått, alltså att burar som understiger dessa mått klassas som djurplågeri. Skaffa därför gärna en större bur.

Läs mer om burmått och allmänna bestämmelser på Jordbruksverkets hemsida.